Blog
Büyük Türk düşünürü, tasavvuf ve halk şairi Yunus Emre'nin menakıbı, Rusçaya tercüme edilerek okurlarla buluştu. Araştırmacı ve yazar Mustafa Tatcı'nın "Menkıbe ve Minyatürlerle Dilden Dile Yunus Emre" adlı eseri, Mihalıççık Belediyesinin desteği ve Orhan Gazigil'in çevirisiyle H Yayınları tarafından yayımlandı. Yunus Emre'nin menakıbını kendi…
Devamını Oku
Dünya prömiyerini 2021 Cannes Film Festivali Un Certain Regard’da (Belirli Bir Bakış) yaptıktan sonra Amerika’dan Uzakdoğu’ya, Latin Amerika’dan Avustralya’ya kadar dünyanın pek çok yerindeki uluslararası festivallere davet edilen ‘Bağlılık Hasan’, 3 Ağustos’ta Fransa’da sinema salonlarında izleyicilerle buluşuyor. Haziran’da Portekiz sinemalarında seyirciyle buluşan film, Fransa’dan…
Devamını Oku19 Haziran 2021 Cumartesi 07:00 | Son Güncelleme: 19 Haziran 2021 Cumartesi 07:00 - GÜLCAN TEZCAN Yol Arkadaşına Yunusça Mektuplar kaleme alan İpekçi, bu mektupları Yâr Yüreğim Yar adıyla kendini arayanların yolculuğuna eşlik etmek üzere okurla buluşturdu. Zira kendini arayanları yoldan çevirmek üzere oluşturulmuş devasa…
Devamını Oku

Terapi koltuğundan Yunus divanına giden meşakkatli bir yoldan bahsediyor Leyla İpekçi Yâr Yüreğim Yar adlı yeni kitabında. Ruhundaki açlığı doyurmak için çeşitli ‘mistik’ yollara sapan, türedi new age dinlerde derman arayan, terapi odalarında kendini bulmaya çalışanlara asıl gidilmesi gereken güzergâhı işaret ediyor. Haber Merkezi 15…
Devamını OkuKültür-Sanat22 May 2021 20:56:04 SÜLEYMAN KARAKULLUK YUNUS Emre araştırmaları denince benim ilk aklıma gelen isim Mustafa Tatcı beyefendi oluyor. Sayın Tatcı, son olarak iki ciltlik yeni bir esere daha emek verdi. 2000 sayfalık bir yekûn teşkil eden Yûnus Emre kitabı; Mustafa Tatcı'nın 35 yıldır…
Devamını Oku

Yunus Emre üzerine 36 yıldır araştırmalarını sürdüren, "Yunus Emre Divanı", "Yunus Emre'den Yolcuya Öğütler", "Yunus Emre Yorumları" ve "Her Genç Bir Yunus" adlı eserlerin de aralarında olduğu çok sayıda çalışmayı okurla buluşturan araştırmacı ve yazar Mustafa Tatcı, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen "Konuşmalar"…
Devamını Oku18 Mart 2021 Perşembe 15:54 UNESCO, 2021'i "Yunus Emre Yılı" ilan etti. Vefatının 700. yılında "Bizim Yunus"u Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Tatcı TRT Haber’e anlattı. Ayşe Şimşek "Yunus Emre birlik, sevmek, sevilmek, adalet ve paylaşmak demek" Türkçenin mana alemine açılan bir kapısı…
Devamını Oku

Veyis Güngör Bir kaç hafta önce, ömrünü Yûnus Emre, Niyazi-i Mısri, Ahmed Yesevi, Şaban-ı Veli yani Klasik Türk Edebiyatı ve hasseten Türk Tasavvuf Edebiyatına adamış Mustafa Tatçı hocadan kısa bir mesaj geldi. Hoca o kısa mesajında, 2021 yılının UNESCO tarafından Yûnus Emre yılı olarak…
Devamını OkuMUSTAFA TATÇI (Yazar) -Mevlit bizim geleneğimizde neden önemlidir? Süleyman Çelebî’nin eseri, bir geleneğin dönüm noktasıdır. Tabiidir ki, Çelebî Mevlid kavramını veya siyer konusunu ilk işleyen kişi değildir. Fakat siyer veya mevlit konusunu en iyi işleyen, aşk ile işleyen kişidir. Tabiidir ki Çelebî’nin esas hedefi,…
Devamını Oku

6 Şubat 2021 Cumartesi Sır, başkasına anlatılamayacak olanı senin ancak bir başkası olduğunda anlamaya başlamandı.Başkası Olduğun Yer Leyla İpekçi ile pandemi döneminin başında Üsküdar’da tanışmak nasip oldu, bu vesileyle ilk kitabı Maya’yı okudum ve çok etkilendim. Başkası Olduğun Yer hakkındaki fikirlerime geçmeden önce, bir yazarın gözlerine bakmış olmanın,…
Devamını Oku27 Aralık 2020 Pazar Gönül, sınırlardan münezzeh bir ülkedir; adaletle yargılanır, merhametle hükmedilir, rahmetle yönetilir. İnsan doğar doğmaz bir ülkenin vatandaşı olur. Gönül de kirinden, pasından temizlenip manevi doğumunu gerçekleştirdiği zaman gönül ülkesinin bir ferdi olur. Gönül ülkesinin padişahları, zamanının kutupları olan kâmil mürşitlerdir.…
Devamını Oku

Melek Zeycan Boz, Leylâ İpekçi'nin "Maya" romanını anlattı... "Maya, ailesiz tek başına büyümek zorunda kalan bir kız çocuğu. Sıkışıp kalmış ama hala yıldızlara bakmaya çalışıyor. Küçücük yüreğiyle tüm çocukların çilesini yüklenmiş. Babasının babası, annesinin annesi olmuş ama asla çocuk olamamış. O, herkesin farklı olmaya…
Devamını OkuSiyami Akyel Medeniyetin en temel unsurları, “inanç, hukuk, ahlak, sanat ve edebiyat”tır. Bu unsurlar, aynı zamanda beşeri tekâmülün ve insanların refaha ermesinin olmazsa olmazıdır. Bir toplumda “inanç, hukuk, ahlak, sanat ve edebiyat” etkinliğini yitirir ve çökerse, o toplum maddi olarak ne kadar güçlü de…
Devamını Oku

Dr. Mustafa Tatcı Anjelika Akbar Araştırmacı-yazar, öğretim üyesiDr. Mustafa Tatcı , hazırlayıp sunduğum "Anjelika Akbar ile SESLER" programında konuğum olacak. Sohbetimizi @trt2tv ekranında14 Mayıs (Perşembe) 23.30'da seyredebilirsiniz. Yunus Felsefesi Perşembe günleri saat 23:30'da TRT 2'de yayınlanan "Anjelika Akbar ile Sesler'in bu haftaki konuğu, akademisyen ve yazar…
Devamını OkuGazeteci-yazar Leyla İpekçi, "Bugün yeni bir dünya tasavvuru varsa bunun en baş aktörlerinden biri Türkiye'dir. 07.05.2020 12:58 | Son Güncelleme: 07.05.2020 13:04 Gazeteci-yazar Leyla İpekçi, "Bugün yeni bir dünya tasavvuru varsa bunun en baş aktörlerinden biri Türkiye'dir. Aslında bunu hayatımızın her alanında hissediyoruz. Şu…
Devamını Oku

Yönetmen Kaplanoğlu, insani değerlerin tekrar ortaya çıkarılması gerektiğini belirterek, "Şu anda üzerinde çalıştığım projeyi sürdürüyorum bir şekilde ama artık ütopyalar üretme zamanı." dedi. Musa Alcan,Saadet Firdevs Aparı |10.04.2020 İstanbul Yönetmen Semih Kaplanoğlu, insani değerlerin tekrar ortaya çıkarılması gerektiğini belirterek, "Şu anda üzerinde çalıştığım…
Devamını OkuMustafa Özçelik yazdı: Yeni bir Yunus divanı Aslan Tekin, Yeniçağ gazetesinde Mustafa Tatçı’nın son kitaplarından biri olan “Bir Ben vardır Benden içeri” kitabını değerlendirirken yazının bir yerinde şöyle demektedir: “Yunus Emre’nin en mühim uzmanı..” Tatçı Hoca için söylenecek önemli bir tespit bu..13. asrın “mütevazı”…
Devamını Oku

Bu vatanın ve milletimizin, kurucu unsurları vardır. Şairler, bunların, önde gelenleridir. Bu sebeple, şiirin, bizde özel ve ayrıcalıklı bir yeri vardır. Şiirin, millet hayatımızdaki yerini anlamak adına en iyi örnek Yunus Emre’dir. Sadece Yunus Emre’ye bakmak bile bize çok şey söyleyecektir. Her şeyden önce: Yunus…
Devamını OkuLeylâ İpekçi / Muhit Dergi Yûnus Emre'den Yolcuya Öğütler İşgalci kuvvetleri ‘vatan’dan denize dökene kadar, tabiri caizse nefs-i emmare teröristlerimizi terbiye edene kadar içimizdeki Akdenizler’de, Karadenizler’de Egeler’de direniş devam ediyor, edecek.Her kim talip ise donanımlı olmak zorunda. Kimi silah olarak kılıç, kimi kalem tutuyor.…
Devamını Oku

Aslınur Akdeniz Brehmer ile Sarı Abdullah Efendi’nin şerhinden hareketle H Yayınlarından çıkan “Mesnevî’nin Parlak Cevherleri” kitabı hakkında konuştuk. Deniz Demirdağ’ın röportajı. Söyleşi | 27 Şubat 2020 Perşembe 11:00 Bize biraz Aslınur Akdeniz Brehmer’i anlatabilir misiniz? Çok sevdiğim bir dostum “Hepimiz gıpta ettiğimiz ve hayran olduğumuz kişilerden…
Devamını Oku1 / 16 Mustafa Tatcı Hocanın Yûnus Emre literatürüne en büyük katkılarından biri de Risâletü’n-Nushiyye Şerhi. H Yayınlarından “Yûnus Emre’den Yolcuya Öğütler” adıyla çıkan kitap, hem bu kıymetli eserin macerasını hem de Yûnus’un şiirlerini ve Mustafa Tatcı tarafından yapılan şerhleri ihtiva ediyor. 2 /…
Devamını Oku

Mustafa Tatcı'nın Yûnus Emre'nin Risâletü’n-Nushiyye eserine yaptığı şerh "Yûnus Emre'den Yolcuya Öğütler" adıyla H Yayınları etiketiyle yayımlandı. Havadis15 Şubat 2020 Cumartesi 19:05 Yolcuya Öğütler, Yûnus Emre’nin Risâletü’n Nushiyye adıyla tanınan eserinin şerhidir. Bu eser onun, çağının toplumsal sorunlarından ilhâmla kendi seyr ü sülûk (manevî yol) tecrübelerini…
Devamını OkuBursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından ‘Bursalı Aşık Yunus’ konulu söyleşi düzenlendi. KÜLTÜR SANAT Tarih: 13.02.2020 12:54:00 / 0 Yorum Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde yapılan söyleşide Türk edebiyatı araştırmacısı Mustafa Tatcı, Bursalı Aşık Yunus’un hayatını anlattı, eserleri hakkında bilgiler verdi. Bursalı Aşık…
Devamını Oku

Yazarımız Mustafa Tatcı Bursa Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde (Merinos Akkm) Yunus Emre'nin Gönül çocuğu Âşık Yunus ile yine Yunus'un izini takip eden Erenlerin Aşk ve İrfan yolunu anlattı. Bursa AKKM Yunus Emre Divanı Erenler Kitabı Bursalı Âşık Yunus Yusuf Sayınç - Mustafa Tatcı Niyâzî-i…
Devamını OkuÇocukluktan bilgeliğe taşıyan öyküler H yayınlarının “Haydi Kitap” adı altında yayımladığı “Avucumda Yıldızlar”, “Bilge Üçgen Kendini Tanıyot” ve “Çorak Dağı’nın Geyikleri” isimli çocuk kitapları minikleri Anadolu irfanının kodlarıyla tanıştırıyor. Deniz Demirdağ yazdı. Kitap24 Ocak 2020 Cuma 09:00 Çorak Dağı'nın Geyikleri Türkiye’de yayıncılık sektörünün en…
Devamını Oku

Çocukluktan bilgeliğe taşıyan öyküler H yayınlarının “Haydi Kitap” adı altında yayımladığı “Avucumda Yıldızlar”, “Bilge Üçgen Kendini Tanıyot” ve “Çorak Dağı’nın Geyikleri” isimli çocuk kitapları minikleri Anadolu irfanının kodlarıyla tanıştırıyor. Deniz Demirdağ yazdı. Kitap24 Ocak 2020 Cuma 09:00 Türkiye’de yayıncılık sektörünün en problemli alanlarından biri…
Devamını OkuAslınur Akdeniz Brehmer’in H Yayınlarından çıkan “Mesnevî’nin Parlak Cevherleri” kitabı, Sarı Abdullah Efendi’nin şerhinden hareketle postmodern insanı içsel bir yolculuğa davet ediyor. Ne dersiniz günümüz insanı onca gürültüye rağmen Mevlana’nın hakikate çağıran sesini duyar mı? Hilal Toker yazdı. Kitap08 Şubat 2020 Cumartesi 12:00 Aslınur…
Devamını Oku

6. #ÜsküdarKitapFuarı 8-16 Şubat 2020 tarihleri arasında H Yayınları standı (A 15) Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde. Kitapseverleri bekleriz... Okur-Yazar buluşmasında fotoğraflara yansıyan güzel anlar.. Mustafa Tatcı https://www.facebook.com/hyayinlari/posts/1515914755249842?__xts__%5B0%5D=68.ARBVyZ8WGK9RKal8spHmH3eGYob3mant4JmwRSdYkEuaXYWNRkHIxp1ddQ7We_y2rrlc3lve2IbxOTJL3JK6iEuMHNwsk5kfFpUhvFXqsWOz2Di1KNrci-F_eVlNQRKg9TWa2_IPNw4TjOoUHn-Myj7pe8VT6z-96B25H4LsEvDSv70QqUmmsN1V2RJbzUyAyDjqj1TLMd3DblJxqxVgwNCCrFGSvuRVZAghKjcW6D1iBaFPkNezcST5PUThjTQgX2ugf1BbzW-9PJ4EPQ49mb0LJCF5CyTJmcFhD_Uv5DfTYp90amag46dnzpEHwtJr9QlsRKQv6Cr9Ve5uBFLKJq6bzw&__tn__=-R Devamı 2 Leylâ İpekçi https://www.facebook.com/leylaipekciresmi/posts/1046987685673727?__xts__%5B0%5D=68.ARDNJ0hUdSCTu9umSMVtL9HAY3zHSBf1MswfKK4iLfMq-JNDujs5rICgNofuFap0Xrxc5MXVqJXhMkVjOxyb_8w_nbmH3XEnygUNxnraKcYTxPIpyMZ7bgxtu9AJkZgQhYxjZM7nZlDbjOfWrppU_TesZRQXwNCgbB85Jl8gIMtYE1fK-iEo_QiR7UMV-5LhATRhNQn2YeLtEqIz4IyYkPlbRwYCocfOFOecjPtxi7Rjh7mYlIotr5cipao2dTIrQURD0jjAzSrt9c6Izd2TU-8qz6AnRUrUkprudI1aX75W9gW_kVy-PI6EKkvL65-3axeeiSFbLM32T5Z8yZip-Cxx8Q&__tn__=-R Devamı 3 Ayten Şenyurt https://www.facebook.com/hyayinlari/posts/1515220115319306?__xts__%5B0%5D=68.ARAi5-EOOvdRt93qOVmpsk1KXEbLDmtxrqlYStu04jlVIvBZoOL-WthqtACEzkB49YEL91co2t9fITNyHT664-KTRb8LHj9665fk2YOek4BV2QoxJ6gBcnFa-zzcruCtK6AcNRXfjbTg8HujLBnKnjtm174EORJW1Q40BymRi0cEjLf0Th1YOb5eBNIG_Al0WZ-Mq8xtReXb8NSAttubKZfDL_62YMPEsz5PafiROcCM4_EHz3XS9GfKh05FgV8EBNYkDw4_QqSkqgwF39DJhhBwZISE14YfRq_GxE0z4LIW0PhAF4TRTdGr3Hgk9IFZ_7CXSVOt-jqV8jUlHTJTZ7VkBA&__tn__=-R Devamı 4 Aslınur Akdeniz Twitter: @uskkitapfuari…
Devamını OkuYabancı dilleri imla hatasız yazan gençlerin anadilleri olan Türkçe'yi durmadan hatalı yazması ne kadar da sembolik bir kanıtı değil mi; "harflerin ilmi"ni henüz keşfedemediğimizin? LeylanınDefteri Gençler imzalattıkları kitapları okuyor mu? Okuduklarını yaşantıya, sanata dönüştürüyor mu? Ya yetişkinler? 16 Şubat Pazar 12.00 @hyayinlari # ÜsküdarKitapFuarı…
Devamını Oku

Yarın Bursalı okurlarımızı bekleriz... • Mustafa Tatcı, 11 Şubat Salı günü 14:00'te Merinos AKKM'de Bursalı Âşık Yûnus'u anlatacak. Yazarlarımız Mustafa Tatcı ve Leyla İpekçi, Bursa'da BKM'nin FSM şubesinde okurlarıyla bir araya gelecek, kitaplarını imzalayacak. Bursalı okurlarımızı bekleriz...🗓11 Şubat, Salı🕰18:00-20:00📍BKM Kitap, FSM Şubesi BKM Kitap:…
Devamını Oku03.02.2020 09:46 Mustafa Tatcı Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şubesi tarafından 1 Şubat 2020 tarihinde düzenlenen “Bir Kitap Bir Yazar” programının konuğu araştırmacı yazar Mustafa Tatçı oldu. Tasavvuf konusunda çok sayıda eseri bulunan araştırmacı yazar Mustafa Tatçı büyük ilgi gören eserlerinden “Hazret-i Pîr Şabâni Velî …
Devamını Oku

Mustafa Tatcı Mustafa Tatcı hocanın gözünün nurundan süzülen Yunus Emre’den Yolcuya Öğütler kitabı insan bilimlerinin her alanında, her kademeden kişi için bir başucu kitabı olacak nitelikte. Bazı kitaplar bir kez okunur bazısı bir ömür boyu. Yolcu olma haline yolda olma haline bir nihayet olmadığına…
Devamını OkuMustafa Tatcı Risalatun Nushiyye /Yolcuya Öğütler kitabı nihayet çıktı, iki kez üst üste keyifle okumak nasip oldu. Ne var diye soracak olursanız bu kitapta, ilgi duyduğunuz alana yönelik farklı bakış açısı ile farklı şeyler bulabilirsiniz. Bizim Yunus (K.S) yedi asır önce Anadolu’da yaşayan, Türkçe…
Devamını Oku

Türk Tasavvuf Edebiyatı alanında önemli araştırmaları ve eserleri bulunan yazar, akademisyen ve araştırmacı Mustafa Tatçı, Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şubesinde düzenlenecek “Bir Kitap Bir Yazar” programına konuşmacı olarak katılacak. Tatcı, söyleşide anlatacağı “Hazret-i Pir Şabân-ı Veli” eseriyle, 2018 yılı halk kültürü dalında Türkiye Yazarlar Birliği’nden ödül…
Devamını Oku3.12.2016 Duvardaki aynanın neyi yansıttığını sonradan fark edecektik. Çünkü o anda maşukla aşık hepimiz bir aradaydık ve aynanın içindeki sırrı paylaşmaktaydık. Birbirimizin en güzel yüzüne bakıyor, aynada henüz görmediğimiz yüzlere suretimizi aksettiriyor, ışığın kırıldığı bütün şeffaf yüzeylerden düşüyor, dağılıyor, toplanıyorduk. Varacağı hedefe mahkum bir…
Devamını Oku

Medeniyetin ‘donmuş’ dönemini yaşıyoruz 18.11.2019 Pazartesi 00:30 - Son Güncelleme: 18.11.2019 Pazartesi 12:23 Türk edebiyatının en renkli kalemlerinden Leyla İpekçi ‘Canım Dosta Gider’ isimli son kitabında ‘şehrin insanının’ hayatına içeriden bir bakış getiriyor. ‘Günler, Çağlar, Anılar’ başlıklarıyla okurla bir köprü kuran İpekçi modern insanın medeniyet…
Devamını OkuLeylâ İpekçi 01 Oca 2019, Salı Yıllar geçiyor, dünya çekiliyor giderek yüzümüzden. Birlikte ihtiyarlıyoruz seninle. Takvimin son yaprağını koparırken geçen zamanın içinden bakıyoruz birbirimize, ayna oluyor anılar. Bizimle birlikte yaşlanıyorlar. Bazen takvim yaprakları misali yaşlar dökülüyor yılların tortusuna, ihtiyarlayan sadece gözler. Gitgide yorulan bakışlar,…
Devamını Oku

Gazeteci-yazar Leyla İpekçi: Hayat söylemlere hapsolamaz Gazeteci-yazar Leyla İpekçi, 'Sınırlı terimlerle konuşmak, hayatımızı çok hadım ediyor. Kendimize bakışımızı ve kendini yazma mevzusunu çok fazla sınırlıyor, çerçeveliyor.' dedi. Aişe Hümeyra Bulovalı |27.10.2019 İstanbul Deneme ve roman türünde eserleri bulunan gazeteci-yazar Leyla İpekçi, "Sınırlı terimlerle…
Devamını Okuhttps://www.youtube.com/watch?v=n9pYk-dAtpk Adını Sevmeyen Kedi (Okumak için tıkla) H Yayınları (Youtube Kanalımız) Haydi Kitap Yazar: Firdevs Kapusızoğlu Çizer : Bengisu Koyukan Kaynak: Youtube Kanalı
Devamını Oku

Geçtiğimiz günlerde H Yayınları’ndan çıkan ve Harun Sarıgül’ün yazıp Melike Bağcı’nın resimlediği "Erzincan Bilgeleri" çocuklara beş gönül erinin hikâyesini anlatıyor. Büşra Ünal yazdı. Kitap14 Ekim 2019 Pazartesi 12:00 Sosyal medyada zaman zaman çocuk kitapları üzerine çıkan sarsıcı haber ve görüntülere hepimiz şahit oluyoruz. Hem cinsellik…
Devamını OkuErzincan’da yaşamış beş büyük gönül erinin hikâyelerinin yer aldığı ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı Basın, Yayın ve Tanıtım Uzman Yardımcısı Yazar Harun Sarıgül’ün Erzincan Bilgeleri Çocuk Kitabı Çıktı. Eğitim 10 Ekim 2019 Perşembe 15:00 Anadolu, yüzyıllardır birçok ulu ve bilge kişi yetiştirmiştir.…
Devamını Oku

Yazar Harun Sarıgül’ün Erzincan Bilgeleri adlı çocuk kitabı çıktı. 03 Ekim 2019 Perşembe 08:52 Anadolu, yüzyıllardır birçok ulu ve bilge kişi yetiştirmiştir. Türk insanının manevi kimliğini şekillendiren bu erenler, Anadolu’yu karış karış gezerek, bilgi ve sevgiyle Anadolu’yu mayalayan birer irfan abidesi olmuşlardır. Yaşadıkları muhitleri,…
Devamını OkuMustafa Tatcı ile yapılan söyleşilerden, kendisinin farklı mecralarda yaptığı konuşmaların bir araya geldiği "Aşktan Söyler Bu Dilim" kitabı H Yayınları etiketiyle yayımlandı. Havadis 17 Ocak 2020 Cuma 18:00 Yeni Kitap: Aşktan Söyler Bu Dilim ‘Aşktan Söyler Bu Dilim’ Mustafa Tatcı’nın yirmi yıla yakın bir süredir…
Devamını Oku

"Benim küçük dostlarım,Siz sanıyorsunuz ki burada yazılanların hepsi birer hikâye.Çitlembik ve Sarıncak dede de aslında birer hikâye kahramanı…Fakat size bir sır vermeliyim, yaklaşın yamacıma: Sarıncak dede aslında yıllaaaar yıllar önce gerçekten yaşadı.Asıl adını unuttuğunu söylüyor ama ben biliyorum ne olduğunu: Sarı Saltuk. Evet, eskiden…
Devamını Oku"Tatcı hoca, 'Yûnus düşüncesini dünyaya mal etmek lâzım' diyor. Peki neden sorusuna ise şu cevabı veriyor: 'İnsanların gönül huzuru için buna ihtiyaç var. Davâsı olanın manâsı olmaz. Manâsı olanın davâsı olmaz. Burada davâ cedelleşmek demektir.' " Bir kaç hafta önce, ömrünü Yûnus Emre, Niyazi-i…
Devamını Oku
Türk İslam Medeniyetinin estetik ve birikimini mayalayan bir arifti, Hüseyin Vassâf. Hem öyle bir maya ki, sâde aşk ve irfandan müteşekkil. Fakat ne adını biliriz onun, ne de yazmış olduğu eserleri. Geleneğin topraklarında tıpkı bir arkeolog gibi çalışan ve nerede kendini gizleyen bir hazine…
Devamını OkuMustafa Tatcı'nın son kitabı Aşktan Söyler Bu Dilim'den alıntıladığımız bu bölümde Tatcı, "mevlid"den ne anlaşılması gerektiğine, tasavvuf tarihimizdeki mevlid geleneğine, Süleyman Çelebi'nin Vesîletü'n-Necât'ına ve Hüseyin Vassâf'ın Mevlid Şerhi'ne dair açıklamalarda bulunuyor... Gülzâr-ı Aşk’ın, Süleyman Çelebî’nin Vesîletü’n-Necat’ıyla ilgili en kapsamlı araştırma olduğunu söylüyorsunuz. Bu eserle…
Devamını Oku

Leylâ İpekçi'nin son kitabı Canım Dosta Gider'den Mevlid Kandili vesilesiyle doğumun anlamlarını arayan bir yazı: Yürüyüş usul usul. Geceyle gündüzün birbirinden çıkarılışı gibi, başa dönmekle sona ulaşmak, iki ucu birbirine bağlamak için; 12 Rebiülevvel! Sevgili isen doğduğun gün ile göçtüğün gün bir. Bunu bir…
Devamını OkuGeçtiğimiz günlerde TÜRKKAD Genel Merkezi Kültür sohbetlerinde Mustafa Tatcı Hocayı ağırladı. Ülkemizin sınırları dışında da Yunus Emre denilince çalışmaları ile ilk akla gelen isimdir Tatcı Hoca. Etkinlik25 Ekim 2019 Cuma 12:00 Aslında Yunus Emre kadar Niyazî Mısrî için yaptığı çalışmalar da önemlidir. Elbette bu iki isim…
Devamını Oku

F. Leylâ İpekçi, yeni kitabı Cânım Dosta Gider'i vesile ederek "Kendimizi Okumak, 'Kendi'ni Yazmak" üzerine okuyucularıyla sohbet edecek, kitaplarını imzalayacak. Etkinlik Takvimi23 Ekim 2019 Çarşamba 17:54 Yer: H Kitap ve Kahve-Sultantepe Mh. Paşalimanı Cd. No:48 Üsküdar Tarih: 26 Ekim 2019, Cumartesi Saat: 18:00-20:00 #Etkinlik,#F. Leylâ İpekçi…
Devamını OkuYazarımız Mustafa Tatcı'nın TÜRKKAD'daki konuşması üzerine Elçin Ödemiş'in kaleme aldığı yazıyı Dünyabizim'den alıntılıyoruz: Aslında Yunus Emre kadar Niyazî Mısrî için yaptığı çalışmalar da önemlidir. Elbette bu iki isim değildir çalışma onun alanı. Yunus Emre’nin izinden giden zatlara ait çalışmaları da mevcuttur. 150 yakın eseri yazın hayatımıza…
Devamını Oku
Yakın zamanda yayımladığımız 'Aşktan Söyler Bu Dilim' kitabından alıntıladığımız bu bölümde Mustafa Tatcı, "Türkçe'nin Cebrâil'i" dediği Yûnus Emre'nin niçin önemli olduğunu, Yûnus kültürünü güncelleyerek bugünün hayatına neden tatbik etmemiz gerektiğini, Yûnus kültüründen hareketle millî kültür politikalarımızın nasıl yetersiz kaldığını ve neler yapılması gerektiğini anlatıyor...…
Devamını OkuSemih Kaplanoğlu'nun hayatı ve filmografisi üzerine yapılan bir nehir söyleşiden oluşan Yusuf'un Rüyası kitabı Kaplanoğlu'nun çocukluğundan bugüne kadar renkli hayatından, edebiyatla ilişkisinden, sinema serüveninden ve film anlayışından izler taşıyor. Alıntıladığımız bölümde Kaplanoğlu manevî gerçekçiliğin çerçevesini çiziyor... Bir söyleşinizde “manevi gerçekçilik” diye bir kavram kullanıp…
Devamını Oku

"Ey insanoğlu! Önüne gelen ve bin meşakkata katlanarak sana kavuşmaya çalışan bu bir lokma nimeti gafletle yeme. O lokma ki sana kavuşmak için feleklerden feleklere, eleklerden eleklere geçerek devredip nihâyet arza düştü. Ot oldu, senelerce muhtelif nebâtlarda dolaştı ve sonunda tasfiyeye uğrayarak hayvâna geçti.…
Devamını Oku"Ingeborg Bachmann’ın eserlerinde bulduğum ‘bitmemiş’ hissi müthiştir, bende ton değiştirerek yıllarca devam eder onun muğlak bıraktığı anlam boşlukları. Bazen uzaklaşsam da, aşındırdığımı düşünsem de eserlerini, sadık bir okuru olarak ona her döndüğümde bana bambaşka cevherler sunmuştur." Leylâ'nın Defteri'nden alıntıladığımız bölümde Leylâ İpekçi, en çok…
Devamını Oku

2017 yılında, Nusret Tura'nın şiirlerini bir araya getirdiğimiz "Erler Demine" kitabının takdiminde, Mahmud Erol Kılıç Nusret Tura'yı şu cümlelerle tarif ediyor: "Fatih dersiâmlarından, Mesnevîhan, Süleymaniye Kütüphanesi eski müdürü ve aynı zamanda Tarîk-i Uşşâkî meşâyıhından Arapgirli Mehmed Hazmi Efendi’nin (1880 – 1961) talebelerinden olan Mehmed…
Devamını Oku20. yüzyılın kültür ve irfân hayatının önemli simalarından Hüseyin Vassâf Bey, Sefîne-i Evliyâ, Gülzâr-ı Aşk, Mürâselât, Mir'ât-ı İncilâ-yı Hakîkat gibi değerli eserlerin müellifi. Önemli bir tasavvuf tarihçisi, metin şârihi ve şair olan Vassâf Bey aynı zamanda İstanbul'un köklü tasavvuf ekollerinden biri olan Uşşâkî tarîkatinin…
Devamını Oku

"HİKÂYELERİMİZ TARİH KİTAPLARININ SOĞUKLUĞUNA HAPSEDİLEMEYECEK KADAR CANLI" “Bizler tarih kitaplarında olayları, neden ve sonuçlarını tek yönlü bir bakış açısıyla ele almaktan öteye gidemeyen bir kuşağın çocuklarıyız. Satırlarından insanî bir zaruret, heves, keder yahut bunun aksi duygular çıkaramazsınız. İhtiraslar vardır, siyah ve beyazlar, haklı ve…
Devamını OkuRoma'da yaşarken Tevere nehri kenarında hayal edilmeye başlanmış bir roman. Firdevs kardeşim romanı bitirdiğinde artık birkaç şehirden dönüp İstanbul'a çoktan gelmişti. Farklı aşamalardan geçti kalemi de bu roman gibi. Yazmayan bilmez; altyapıyı kurmak ve anlatım dilini belirlemek temayı belirlemekten çok daha önce gelir romanda. Firdevs bu süreci…
Devamını Oku

Fatih’in mahdumları... Sultan Bayezid Han ve Cem Sultan. Bir tarafta halim selim tabiatının yanı sıra cesareti ve merhametiyle Fatih’in bıraktığı boşluğu doldurmuş Sultan Bayezid. Bu sultan ki muhabbet ehli taifesine ünsiyetinden sebep Bayezid-i Velî diye nam almış. Diğer yanda cesareti, mertliği ve letafetini kendinde…
Devamını OkuKameralar gerçeği göstermiyor, haberler ikna edemiyor, ebeveynler çocuklarını terbiye edemiyor, anlamak ve hemhâl olmak kavuşturmuyor, vermek kıymetlendirmiyor, gayret takdire değmiyor, giyinmek örtmüyor, soyunmak açmıyor, merhamet onurlandırmıyor, dayanışmak bereketlendirmiyor. Saniyelerle algılanıyor dönüşüm. Değişimi izlemek için hız göstergeleri yeni birim bulup ölçene kadar, bir çağ daha…
Devamını Oku

Mustafa Tatcı'nın otuz yılı aşkın mesaisinin ürünleri olan Yûnus Emre Dîvânı ve Yûnus Emre Yorumları'nın yeni baskıları yakında çıkıyor...
Devamını OkuAtatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu, Kıbrıs Vakıflar İdaresi ve Yunus Emre Enstitüsü iş birliğiyle Lefkoşa’da düzenlenen Hala Sultan Kitap Günleri, söyleşi etkinlikleriyle sürüyor. Kitap Günleri kapsamında Yunus Emre Enstitüsü ev sahipliğinde düzenlenen söyleşilerin ilki, Türk Tarih Kurumu Başkanı…
Devamını Oku

Dr. Mustafa Tatcı'nın sunumuyla gerçekleştirilecek olan Yunus Emre Okumalarının dördüncüsü, 10 Mayıs Cuma günü saat 18.15'de, enstitü konferans salonunda yer alacak. Etkinliğimize tüm halkımız davetlidir.
Devamını OkuAvusturya’nın başkenti Viyana’da, Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliği öncülüğünde, Viyana Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından "Birliğin ve Sevginin Dili Yunus Emre" konferansı düzenlendi. Türk dilinin en önemli şairlerinden Yunus Emre’nin şiirlerine yansıyan hayat felsefesinin anlatıldığı konferansta konuşan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Mustafa Tatcı, Yunus…
Devamını Oku

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) “2018 Yılının Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları” ödülleri 27 Nisan 2019 tarihinde Ankara’da verilecek. TYB’nin ilk defa 1981 yılında başlattığı “Türkiye Yazarlar Birliği Ödülleri” 38 yıldır aksatılmadan sürdürülüyor. Türkiye’nin en istikrarlı ödüllendirmesi, edebiyat, ilim ve sanat çevrelerinde büyük ilgi ile…
Devamını OkuMenkıbeler, din/tasavvuf büyüğü kabul edilenlerinin veya kahramanlıklarıyla tebarüz eden kişilerin hayatlarını anlatan metinlerdir. Bu tarz eserler manzum veya mensur olarak kaleme alınmış ve edebiyatta bir tür olmuştur. Tasavvufun kırılma dönemlerinde toplumsal hayatta daha fazla önem kazanmasıyla halkın gündemi olması ile de bu tür eserler…
Devamını Oku

‘’Benim küçük dostlarım,Siz sanıyorsunuz ki burada yazılanların hepsi birer hikâye.Çitlembik ve Sarıncak dede de aslında birer hikâye kahramanı…Fakat size bir sır vermeliyim, yaklaşın yamacıma: Sarıncak dede aslında yıllaaaar yıllar önce gerçekten yaşadı.Asıl adını unuttuğunu söylüyor ama ben biliyorum ne olduğunu: Sarı Saltuk. Evet, eskiden…
Devamını OkuMektup bugünün insanının pek fazla değer ve önem atfetmediği bir iletişim aracı. İnsanların durmadan hareket ettiği, dikkatlerin darmadağınık olduğu şu hız ve haz çağında, mektup gibi ancak günlerle ifade edilecek bir zaman diliminde muhatabına ulaşan ve yine aynı şekilde geri dönüşü olan bir iletişim…
Devamını Oku

Mustafa Tatcı ve Sevda Urfa’nın hazırladığı Azerbaycan Bilgeleri kitabı, veli zatların hayatları ve hayatlarından hikmetli vakalar anlatılıyor. Feridüddin Attar’ın, Sinan Paşa’nın, Nazmî-zâde Murtazâ Efendi’nin evliya tezkirelerine benziyor. Evliya tezkirelerinde önce velinin nesebi, kısa hayatı ve hayatından hikmetli vakalar anlatılır. Doğum, ölüm tarihleri bazen verilir, bazen verilmez. Mezarı bazılarında…
Devamını OkuLeyla İpekçi farklı bir yazar. Seçtiği konular kadar kullandığı dil de değerli ve farklı. İpekçi değişime açık bir yazar. Ruh âlemindeki değişimi sözcüklere, yaşadığı an’a yansıtan ve insanın içinde ilmek ilmek farklı bir dünya kurmayı başaran bir yazar. Yazmanın ve yaşamanın farklı iki unsur olmadığını…
Devamını Oku

Âriflerin, velîlerin yaşamlarındaki her nokta, okuyucu için birer şifa. Günümüzde tasavvufî romanlara olan yöneliş incelendiğinde, insanların şifaya olan ihtiyaçlarının sürekli arttığını görmek mümkün. Osman Kemâlî Efendi, Erzurum’un Pasinler ilçesine bağlı Güllüköy’ünden, Muhammedî kokuyu, nefesi evvela içine çekmiş, sonra da sevenlerine, sevdiklerine o kokuyu ve…
Devamını OkuÇocuk ruhların da okuyabileceği bir kitap, Düş. H Yayınları tarafından Mayıs 2016 da yayımlandı. Biz de kitap daha yeni çıkmışken, çok tatlı, güler yüzlü, samimi yazarından Firdevs Kapusızoğlu hanımefendiden imzalı aldık kitabımızı. Çocuk edebiyatı ile ilgili çok fikir sahibi değilim aslında. Oğullarımla birlikte Düş’ü okuyunca bu…
Devamını Oku

Seyahat deyince her insanın aklına farklı bir hal veya durum gelir. Muhtevası ve manası en geniş kelimelerden biridir de diyebiliriz. Tarihte yaşanılan savaşlar, göçler, anlaşmazlıklar tüm dünya milletlerini ‘seyahat’ kelimesi ile hemhal etmiştir. Bir devri kapatıp bir devri açan Kavimler Göçü bunun en güzel örneğidir.…
Devamını OkuYasin Şen Harun Sarıgül 5 Aralık 2017 tarihinde Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Kazak-Türk Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yapılan TÜRKSOY Daimî Konsey 35. Dönem Toplantısında, 8’i gözlemci 14 ülke tarafından yapılan oylama neticesinde Kastamonu 2018 Yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti seçildi. Anadolu’nun eski yerleşim merkezlerinden olan;…
Devamını Oku

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından verilen 2018 yılındaki "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları" ödülleri sahipleri belli oldu. 01.01.2019 Fotoğraf: AA/Binnur Ege Gürün ANKARA Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından verilen 2018 yılındaki "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları" ödülleri sahipleri belli oldu. TYB Genel Başkanı…
Devamını OkuKastamonu Üniversitesi Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Topluluğu ve Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Vakfı tarafından "Vuslatının 450. Yılında Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli" etkinlikleri düzenlendi. 06.12.2017 12:52 | Son Güncelleme: 06.12.2017 12:52 Kastamonu Üniversitesi Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Topluluğu ve Hz.…
Devamını Oku